Lawaai van de e17 – Update!

Beste Kwenenbosser

Meer dan honderd gezinnen uit onze buurt hebben ons laten weten dat ze hinder ondervinden van het lawaai van de E17.

Hieronder vind je een kaartje waarop is aangeduid waar de overlast het grootst is. Om de privacy te respecteren, hebben we de zones aangegeven – niet alle individuele adressen (een donkerder zone geeft aan dat in die buurt meer mensen wonen die hebben aangegeven dat ze last hebben van het lawaai).

Welke zijn de volgende stappen?

In eerste instantie hebben we onze burgemeester en het gemeentebestuur aangesproken om te overleggen:

– Welke instantie we moeten aanspreken?
– Welke mogelijke oplossingen zijn?

De E17 is natuurlijk geen gemeentelijke verantwoordelijkheid, maar wij hebben aan de burgemeester en schepenen gevraagd om mee hun gewicht in de schaal te leggen. We hebben ondertussen ook contact met enkele bewonersgroepen uit Zwijnaarde die hetzelfde probleem aankaarten. Samen staan we sterker.

Mocht je zelf:

– Goed geplaatst zijn om iets in beweging te zetten
– Een zicht hebben op welke instantie(s) we moeten aanspreken
– Expertise hebben over het technische aspect van lawaaioverlast (en het verminderen daarvan)

Contacteer ons! We kunnen je hulp goed gebruiken.

We hebben ook hier en daar een ietwat gebeten reactie ontvangen van mensen die denken dat we het autoverkeer in en rond onze gemeente willen stilleggen.

We willen die mensen verzekeren dat dat niet zo is. Een goede ontsluiting van Merelbeke is belangrijk voor onze welvaart.

Maar we willen natuurlijk wél graag de overlast verminderen.

Heraanleg van de e-17

De e-17 wordt in de toekomst heraangelegd. Er is nu een belangrijke periode in aantocht voor dit project. 

Begin maart wordt er door een onderzoeksteam een nota voorgelegd met alternatieven voor het huidige traject van de e-17. Deze ‘alternatieven onderzoeksnota’ (AON) is een oplijsting van alle mogelijke alternatieven voor het traject. 

Op 11 maart 2023 is er hierover een infosessie in het Cultuurhuis van Merelbeke (Driekoningenplein 15). Inschrijven kan kosteloos via: https://www.viadewebsite.be/via_momenten/infomomenten-maart/.

Wij zoeken jou!

Allerbeste Kwenenbosser

Bewonersplatform Kwenenbos zoekt jou!

Wil je de leefbaarheid van jouw buurt verhogen?
Wil je graag helpen bij een buurtevent?
Wil je deel uitmaken van een organisatie die opkomt voor (bewoners van) Kwenenbos?

Stuur een mailtje naar bpfkwenenbos@gmail.com. Dan kunnen we samen afstemmen.

Of kom naar onze volgende vergadering. Die gaat door op donderdag 14 maart om 19u30 in het Cultuurcafé. Drankje inbegrepen! Een berichtje op voorhand is altijd fijn.

Het bewonersplatform bestaat uit een enthousiast team van 6 bewoners. Wij hebben 4 werkgroepen die zich elk buigen over een ander thema. Hier vind je meer informatie over onze werkgroepen.

Ook last van het lawaai van de E17?

We ontvangen steeds meer meldingen van buren die last hebben van het lawaai van de E17. Dat blijkt de laatste jaren erger te zijn geworden en is vooral aanwezig in de vroege ochtend en bij westenwind. Daarom brengen we in kaart welke straten er last van hebben en hoe erg die last is. Laat ons weten of het lawaai u stoort via dit formulier. Als de resultaten van deze rondvraag dat verantwoorden, dan gaan wij in dialoog met de bevoegde diensten om naar oplossingen te zoeken.

Volksspelenkampioenschap Kwenenbos – 1 juli 2023

Bewonersplatform Kwenenbos organiseert een volksspelenkampioenschap. Kom zeker langs, want je:
– maakt kennis met (oude) volksspelen
– krijgt een drankje
– kan prijzen winnen.

Het kampioenschap vindt plaats op 1 juli in de Sint-Henricuskerk in de Sint-Elooistraat, Merelbeke. Graag inschrijven vóór 26 juni bij de leden van het bewonersplatform of bpfkwenenbos@gmail.com. 

Kwenenbos Mobiel 2.0

Infomoment/open bewonersvergadering – Mobiliteit in Kwenenbos

Naar aanleiding van de open bewonersvergadering “Kwenenbos Mobiel” van 20 mei 2022, onderzocht het lokaal bestuurd Merelbeke de verkeerssituatie in Kwenenbos.

Op basis van dit onderzoek werkten we een plan uit. Graag lichten we deze plannen toe.

Lokaal bestuur Merelbeke en het Bewonersplatform Kwenenbos nodigen alle inwoners van Kwenenbos uit in de Sint-Henricuskerk voor deze toelichting en een drankje.

Wanneer? Woensdag 22 maart 2023 om 19.30 uur

Waar? Sint-Henricuskerk (Sint-Elooistraat 104)

Nieuwjaarsreceptie 15 januari 2023

Op zondag 15 januari 2023 organiseert Bewonersplatform Kwenenbos een nieuwjaarsreceptie. De receptie vindt plaats in de Sint-Elooischool van 10u30 tot 14u. We voorzien een vrij podium voor de kinderen/jeugd. Zij kunnen hiervoor inschrijven vóór maandag 9 januari 2023.

Wij kijken er alvast naar uit om veel inwoners van de wijk te ontmoeten op deze receptie.

Heb je een idee/suggestie/vraag? Laat het ons weten op bpfkwenenbos@gmail.com of spreek ons gerust aan.

Affiche-nieuwjaarsreceptie-aangepast

Kwenenbos mobiel

Open bewonersvergadering op vrijdag 20 mei 2022 vanaf 19u30

Reeds bij de bevraging in 2016 was duidelijk dat mobiliteit een thema is dat veel mensen beroert. We merken dat de gemeente nadenkt over en werk maakt van mobiliteit, daartoe al dan niet meegenomen in grotere verhalen zoals de vervoerregio. De gemeenteraadscommissie mobiliteit komt dikwijls samen om nieuwe of aan te passen zaken op te volgen. Het lijkt ons dan ook een geschikt moment om de Kwenenbossers kennis te laten maken met de beleidslijnen en concrete plannen van de gemeente enerzijds en een open gesprek aan te gaan met de beleidsmakers anderzijds.

Daarom verwelkomen we u met plezier op vrijdag 20 mei 2022 vanaf 19u30 in de recent opgefriste Sint-Henricuskerk, Sint-Elooistraat 104 te Merelbeke.

Kom luisteren naar en praten met beleidsmakers en specialisten. We voorzien een drankje voor alle aanwezigen.

Deze open bewonersvergadering was oorspronkelijk voorzien op 19 november 2021 maar werd toen omwille van Covid uitgesteld.

Lentedrink 20 maart

In januari stelden we onze nieuwjaarsreceptie uit omwille van COVID. Nu kan het weer en maken we er, op de dag dat de astronomische lente begint, uiteraard een lentedrink van.

Zondag 20 maart, doorlopend van 10u30 tot 14u aan de Sint-Henricuskerk.

Kom samen met je buren genieten van een hapje en een drankje. Maak kennis met nieuwe buren en ontmoet wie je lang niet zag.

Kom luisteren naar een streepje muziek door Vrijdag.

Kwenenbos mobiel – uitgesteld naar 20 mei 2022

Gezien de slechte COVID-19 cijfers hebben we beslist om onze open bewonersvergadering uit te stellen naar een later, meer geschikt tijdstip.

Open bewonersvergadering op vrijdag 19 november 2021 vanaf 19u30

Reeds bij de bevraging in 2016 was duidelijk dat mobiliteit een thema is dat veel mensen beroert. We merken dat de gemeente nadenkt over en werk maakt van mobiliteit, daartoe al dan niet meegenomen in grotere verhalen zoals de vervoerregio. De gemeenteraadscommissie mobiliteit komt dikwijls samen om nieuwe of aan te passen zaken op te volgen. Het lijkt ons dan ook een geschikt moment om de Kwenenbossers kennis te laten maken met de beleidslijnen en concrete plannen van de gemeente enerzijds en een open gesprek aan te gaan met de beleidsmakers anderzijds.

Daarom verwelkomen we u met plezier op vrijdag 19 november 2021 vanaf 19u30 in de recent opgefriste Sint-Henricuskerk, Sint-Elooistraat 104 te Merelbeke.

Kom luisteren naar en praten met beleidsmakers en specialisten. We voorzien een drankje voor alle aanwezigen.

We zullen op dit evenement gebruik maken van het Covid Safe ticket. Gelieve bij het binnenkomen uw QR code te laten scannen door onze medewerkers.